Door je in te schrijven als “bewoner Pont tot Park” of “belangstellende” of "ondernemer". je ontvangt dan onze nieuwsbrieven met de laatste informatie over de ontwikkelingen.
Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?
De toewijzing van de woningen gebeurt meestal op volgorde van inschrijving. Soms wordt er ook geloot, onder toezicht van een notaris.
Zijn er al brochures beschikbaar?
Op dit moment zijn er nog geen brochures beschikbaar.
Wat is (het doel van) Pont tot Park?
Pont tot Park is een gebiedsontwikkeling gericht op meer woningen, een verbeterde leefbaarheid, een bruisende omgeving, en een sterke relatie tussen stad en natuur. Het is een samenwerking tussen de gemeente Velsen, Woningbedrijf Velsen en gebiedsontwikkelaar AM. Het doel is om in de komende 20 jaar het gebied tussen Pontplein en Stadspark Kanaaldijk te veranderen tot een toekomstbestendige omgeving met prettig wonen, aangename parken, makkelijker contact in de buurten, en een sterke verbinding met de natuur.
Waar kan ik meer info vinden over Pont tot Park
Je kunt jouw vragen over Pont tot Park mailen naar info@ponttotpark.nl. Als je jezelf op deze site inschrijft, houden we je op de hoogte van de plannen. Voor specifieke vragen over (het huren van) een woning van Woningbedrijf Velsen, kunt je terecht bij www.wbvelsen.nl of tel: 0255-566566.
Je mag ook vrijblijvend langskomen op ons Projectbureau. Op woensdag & donderdag is het bureau open tussen 11:00 - 19:00 en op zaterdag van 10:00 - 18:00. De locatie is Lange Nieuwstraat 745, 1971GP IJmuiden.
Wat is participeren?
Participeren betekent dat je wordt geïnformeerd over wat er staat te gebeuren en dat je de kans krijgt om mee te denken over verschillende onderwerpen. Alle ideeën worden serieus genomen en meegewogen. Als je jezelf inschrijft op de website, houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen en ontvang je uitnodigingen voor bijeenkomsten.
Wat is de rol van de gemeente?
De gemeente heeft een kaderstellende opgave en een controlerende functie. Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor het vaststellen van bijvoorbeeld een bestemmingsplan of het afgeven van een vergunning. In samenwerking met Woningbedrijf Velsen en AM werkt de gemeente aan de planvorming.
Wat is de rol van Woningbedrijf Velsen?
Woningbedrijf Velsen zet zich in om goed wonen mogelijk te maken, nu en in de toekomst. De rol van Woningbedrijf Velsen is om bij te dragen aan het verbeteren van de woningvoorraad in IJmuiden en betaalbaar wonen mogelijk te houden.
Wat is de rol van AM?
AM is een gebiedsontwikkelaar die graag inspirerende en duurzame leefomgevingen ontwikkelt. Ze werkt samen met partijen om dit te bereiken, zoals in IJmuiden met Woningbedrijf Velsen en de gemeente. AM wil meer betaalbare woningen realiseren en het openbaar gebied aantrekkelijker maken om te verblijven. Ze ontwikkelt buurten samen met de bewoners.
Hoe ziet de samenwerking voor Pont tot Park eruit?
De samenwerking tussen de gemeente Velsen, Woningbedrijf Velsen en AM komt voort uit de vernieuwingsopgave van Woningbedrijf Velsen en de wens van de gemeente om het centrumgebied van IJmuiden te vernieuwen. AM is als ervaren marktpartij aangesloten om Woningbedrijf Velsen en de gemeente te ondersteunen in het complexe proces van gebiedsontwikkeling.
Wat gaat er voor mij veranderen?
Op dit moment staat nog niet vast wat er precies gaat gebeuren. Er wordt gewerkt aan de planvorming om IJmuiden beter klaar te maken voor de toekomst. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de woningvoorraad, het toevoegen van woningen, het klimaatadaptief maken van de stad, het creëren van een groenere stad, en het heroverwegen van verkeersbeleid. Concrete plannen worden eerst op het grootste schaalniveau van Pont tot Park gemaakt, daarna op deelgebieden, en vervolgens krijg je hierover informatie over straten of woningblokken.
Wordt mijn woning gesloopt of gerenoveerd?
Enkele complexen staan concreet op de lijst om te worden gesloopt, en bewoners zijn hiervan op de hoogte. Voor alle andere locaties is het nog niet precies bekend. De ambities voor IJmuiden zijn om veel te veranderen om de stad klaar te maken voor de toekomst. Woningbedrijf Velsen zal je informeren als er veranderingen plaatsvinden, en uitleggen of uw woning wordt gerenoveerd of gesloopt en wat dit voor je betekent.
Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?
Mensen die nu in een huurwoning van Woningbedrijf Velsen wonen, worden geïnformeerd over renovaties of nieuwbouw in hun gebouw. De toewijzing van koopwoningen gebeurt meestal op volgorde van inschrijving of door loting onder toezicht van een notaris.
Woningen algemeen
Wat voor programma komt er? Hoeveel woningen? Koopwoningen? Sociale huurwoningen? Betaalbare woninge
We weten nog niet precies hoe de ontwikkeling zal verlopen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Op dit moment is er veel vraag naar betaalbare (koop)woningen. Om dit te realiseren, zal Woningbedrijf Velsen voornamelijk kleinere woningen toevoegen. Het doel van de ontwikkelingen in Pont tot Park is om meer diverse woningen beschikbaar te maken en te behouden voor verschillende mensen. Schrijf je in op deze website, dan houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Is er bekend met welk deel van Pont tot Park gestart gaat worden
De ontwikkeling aan de Waal- en Dolfijnstraat is gestart, maar welke ontwikkeling hierna volgt, is nog niet bekend.
Hebben alle woningen een eigen parkeerplek?
Niet alle woningen hebben een eigen parkeerplek, maar er zullen koop- en huurparkeerplaatsen beschikbaar zijn. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid van een slim mobiliteitsconcept met deelauto’s, deelfietsen en scooters.
En een eigen tuin?
Sommige woningen zullen een privé tuin hebben, daarnaast worden er diverse openbare parken en tuinen gecreëerd, variërend van speeltuinen en moestuinen tot watertuinen.
Komen er ook woningen met bedrijfs/ werkruimte aan huis?
Naast woningen zullen er ook ruimtes komen voor werk en horeca, al is nog niet bekend of er woningen met werkruimte aan huis zullen zijn.
Komen er seniorenwoningen?
Ja, het streven is om voor iedereen een plek in Pont tot Park te creëren. Als je jezelf via de website inschrijft, houden wij je op de hoogte. Later kun je jouw specifieke voorkeuren voor een bepaald woningtype opgeven.
Komen er ook studentenwoningen?
Er zullen geen specifieke studentenwoningen zijn met een campuscontract, maar er zullen wel kleinere woningen zijn die geschikt kunnen zijn voor studenten.
Hebben alle woningen een eigen parkeerplek en is gelegenheid voor het binnen stallen van fietsen?
Ja, alle woningen hebben een eigen parkeerplek die aan het zicht is onttrokken. Deze plekken worden mee-verhuurd met de woningen. Daarnaast worden aantrekkelijke fietsenstallingen onderin de woongebouwen gebouwd om het gebruik van de fiets te stimuleren.
Wat is het prijsniveau van de woningen?
Op dit moment is er nog geen schatting van het prijsniveau van de woningen. Naarmate de ontwikkeling vordert, zullen we indicaties geven. De definitieve prijzen worden bekend gemaakt bij de start van de verkoop en verhuur.
Huurwoningen
Hoe kan ik een sociale huurwoning in Pont tot Park krijgen?
De inschrijving en toewijzing zullen verlopen via www.mijnwoonservice.nl. Je ontvangt later meer informatie hierover. Woningbedrijf Velsen is de woningcorporatie die eigenaar is van de sociale huurwoningen.
Hoe kan ik me inschrijven voor een markthuurwoning in Pont tot Park?
Zodra de inschrijving hiervoor start, zullen wij je op de hoogte brengen van de procedure.
Hoeveel huurwoningen komen er?
We staan nog helemaal aan het begin van de ontwikkeling. Daardoor weten we op dit moment nog niet exact hoeveel huurwoningen er komen. De huurwoningen van Woningbedrijf Velsen worden gerenoveerd of vervangen en er komen nog woningen bij. Als je jezelf inschrijft houden we je van de ontwikkelingen op de hoogte.
Hoe groot zijn de huurwoningen?
Het woningaanbod in Pont tot Park zal in afmetingen zeer divers zijn en verschillende groottes omvatten.
Wat zijn de huurprijzen van de woningen?
In Pont tot Park zullen sociale huurwoningen en huurwoningen met een middeldure huurprijs komen. De huurprijzen worden bekendgemaakt bij de start van de verhuur, ongeveer een half jaar voor de oplevering.
Voor wie zijn de huurwoningen bedoeld?
De diverse huurwoningen zijn bedoeld voor specifieke groepen mensen, namelijk starters op de woningmarkt en ouderen met of zonder zorgbehoefte.
Koopwoningen
Hoe kan ik in aanmerking komen voor een koopwoning in Pont tot Park?
Je kunt jezelf op onze website inschrijven en wij zullen je op de hoogte houden van de voortgang en je informeren wanneer er woningen in verkoop of verhuur gaan.
Wat is het prijsniveau?
In Pont tot Park zullen woningen beschikbaar zijn in verschillende prijsklassen, waaronder sociale huur, middeldure huur, vrije sector huur en koopwoningen.
Hoe groot zijn de koopwoningen?
De grootte van de woningen in Pont tot Park zal variëren, maar specifieke details zijn nog niet bekendgemaakt.
Wanneer komen de eerste woningen in de verkoop?
Op dit moment kunnen we nog geen voorspelling doen over wanneer de verkoop van de eerste woningen zal starten.
Overeenkomst
Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?
Zodra het artikel 'ontbindende voorwaarden' van jouw koop-/aannemingsovereenkomst ingaat, heb je 2 maanden de tijd om jouw hypotheek rond te krijgen. Als dit niet lukt, kunt je uitstel aanvragen.
Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?
Als je jouw hypotheek niet rond krijgt, kun je gebruikmaken van het artikel 'ontbindende voorwaarden' in jouw koop-/aannemingsovereenkomst.
Wanneer start ik met betalen?
Zodra je bij de notaris bent geweest, beginnen de betalingen. je betaalt in termijnen vanuit jouw bouwdepot. Voor vragen hierover kunt je contact opnemen met jouw hypotheekadviseur.
Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?
Ja, dat is mogelijk. Raadpleeg voor meer informatie jouw financieel adviseur.
Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?
Bij nieuwbouwprojecten is meestal een vaste notaris verbonden. je kunt ervoor kiezen om de hypotheekakte bij een andere notaris te laten passeren, maar dit is waarschijnlijk niet voordeliger.
Wat is bouwrente?
Bij nieuwbouw heb je te maken met verschillende rentes: bouwrente, transportrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Op de website van Bewust Nieuwbouw staat duidelijk uitgelegd hoe dit werkt.
Wat is transportrente?
Bij nieuwbouw heb je te maken met verschillende rentes: bouwrente, transportrente, boeterente, hypotheekrente en depotrente. Op de website van Bewust Nieuwbouw staat duidelijk uitgelegd hoe dit werkt.
Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?
Voor de bouwtermijn neem je meestal een overbruggingskrediet waarover rente betaald moet worden. Ondertussen moeten ook de huidige woonlasten worden betaald. Voor meer informatie kun je kijken op: www.bewustnieuwbouw.nl
Je kunt meerwerk meefinancieren, mits de waardestijging van de woning gelijk is aan de kosten van het meerwerk. Jouw hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen.
Wat kost een hypotheekadvies?
De kosten voor hypotheekadvies kunnen verschillen. Afhankelijk van de tussenpersoon en bank kunnen de kosten tussen de € 850,- en € 3500,- liggen. Raadpleeg je hypotheekadviseur voor meer informatie hierover.
Wij willen samen kopen, hoe kunnen wij dit het best vastleggen?
Als je getrouwd bent, is een verdeling van het eigendom standaard vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden. Ben je niet getrouwd, dan kun je ervoor kiezen om de verdeling van het eigendom vast te leggen in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Laat je vooraf informeren door een notaris.
Kan ik meer financieren omdat de woning duurzaam is?
Ja, dat kan! Voor Nul op de Meter woningen en Energie Neutrale woningen is €25.000 extra hypotheekruimte beschikbaar. Voor gasvrije en energiezuinige woningen is € 9.000,- extra hypotheekruimte beschikbaar. Veel banken hebben daarnaast speciale groenhypotheken voor duurzame woningen.
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Het artikel 'ontbindende voorwaarden' is standaard opgenomen in je koop-/aannemingsovereenkomst. Als je de financiering of hypotheekgarantie voor de woning niet binnen een bepaald tijdsbestek rond krijgt, kun je de koop-/aannemingsovereenkomst op grond daarvan ontbinden.
Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?
Alle woningen van AM worden verkocht met een garantieregeling van SWK of Woningborg. Daarmee ben je ervan verzekerd dat jouw woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Met een garantieregeling loop je dus geen onnodige risico's. Zie voor alle voorwaarden: http://www.swk.nl/wp-content/uploads/SWK-Kwaliteit-met-zekerheid-6e-druk.pdf
Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?
Alle woningen van AM worden verkocht met een garantieregeling van SWK of Woningborg. Daarmee ben je ervan verzekerd dat jouw woning wordt afgebouwd en gebreken netjes worden verholpen. Met een garantieregeling loop je dus geen onnodige risico's. Zie voor alle voorwaarden: http://www.swk.nl/wp-content/uploads/SWK-Kwaliteit-met-zekerheid-6e-druk.pdf
Wanneer ontvang ik het garantiecertificaat?
Je ontvangt het garantiecertificaat nadat de koop-/aannemingsovereenkomst is getekend en in ieder geval voordat je naar de notaris gaat.
Van wie koop ik de woning?
Je koopt de woning van de opdrachtgever wiens naam volledig wordt vermeld in jouw koop-/aannemingsovereenkomst.
Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?
Een optie verplicht tot niets en er zijn geen kosten aan verbonden. Als je een woning toegewezen krijgt, volgt snel een gesprek met de makelaar. Als je na dit gesprek nog steeds wilt kopen, duurt de optie meestal nog 2 weken. In deze periode ga je definitief een keuze maken.
Hoe weet ik of ik de woning kan betalen
Als je een optie hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Dan weet je of je het huis kunt betalen en wat de financiële consequenties zijn.
Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?
Als je een woning toegewezen krijgt, volgt snel een gesprek met de makelaar. Als je na dit gesprek nog steeds wilt kopen, duurt de optie meestal nog 2 weken. In deze periode ga je definitief een keuze maken.
Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?
Zodra je de door beide partijen getekende koop-/aannemingsovereenkomst in handen hebt, gaat de bedenktijd van 7 dagen in.
Wat betekent koopsomindicatie?
Als de koopsommen nog niet definitief zijn, is er wel een bekende bandbreedte waar de koopsommen tussen kunnen liggen.
Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?
Vrij op naam betekent dat de verkopende partij de kosten van de overdracht voor zijn rekening neemt.
Welke bijkomende kosten zijn er bij het kopen van een nieuwbouwwoning?
De woning wordt gebouwd in termijnen waarover rente betaald moet worden. Er zijn ook kosten voor eventueel gekozen meerwerk. Daarnaast zijn er kosten voor de bemiddeling van de hypotheekadviseur en notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte. Er hoeft echter geen overdrachtsbelasting betaald te worden en geen notariskosten voor de eigendomsoverdracht en inschrijving bij het Kadaster.
Wat zijn opschortende woordaarden?
De koop-/aannemingsovereenkomst treedt in werking zodra de opschortende voorwaarden zijn vervuld. Opschortende voorwaarden zijn onder andere het verkrijgen van een vergunning en als circa 70% van de woningen van het project zijn verkocht.
Wat is erfpacht?
Indien de woning wordt gebouwd op erfpacht, dan is de grond waarop de woning wordt gebouwd geen eigen grond en moet er erfpacht betaald (erfpachtcanon). Het kan ook zijn dat deze is afgekocht. In dat geval is er geen erfpachtcanon verschuldigd.
Wat is een VVE?
Alle eigenaren van het appartementengebouw vormen samen de Vereniging van Eigenaren. Je bent samen verantwoordelijk voor het gebouw en het onderhoud hiervan. Jaarlijks is er een vergadering met de leden, waar jij er één van bent, onder leiding van een bestuur.
Wat zijn servicekosten?
Als appartementsrechteigenaar betaal je maandelijks aan de Vereniging van Eigenaars servicekosten. Hiervan betaalt de VvE bijvoorbeeld de stookkosten, onderhoud van ketels, onderhoud van de algemene ruimten en de verzekering van het gebouw. Tevens reserveert de VvE van deze bijdragen een gedeelte om onderhoud aan het pand te doen. Zoals onderhoud van het metsel- en schilderwerk en onderhoud van de liftinstallatie.
Wat is een 5% regeling?
Je hebt het recht om bij oplevering de laatste 5% van de aanneemsom in depot te storten bij de notaris. Mocht de bouwer de oplevergebreken - of gebreken die tijdens de eerste drie maanden opduiken - niet herstellen, dan heb je met deze 5%-regeling een stok achter de deur.
Wat is een afwerkingspakket?
Dan wordt de woning niet standaard of casco opgeleverd maar kunt je uit verschillende woonpakketten kiezen zodat je de woning direct na oplevering kan bewonen. Denk hierbij aan de afwerking van de vloeren, wanden, keuken en badkamer.
Wanneer wordt gestart met de bouw?
Zodra alle opschortende voorwaarden zijn vervuld, wordt er gestart met de bouw.
Ondernemen
Kan ik als ondernemer ruimte kopen/huren in Pont tot Park?
In het huidige ontwerp is er rekening gehouden met zowel kantoorruimte te huur als horecaruimte/bedrijfsruimte op de begane grond van verschillende woongebouwen. We zijn op zoek naar bedrijven en ondernemers die een positieve bijdrage leveren aan Pont tot Park.
Duurzaam
Wat is een Nul op de Meter woning?
Een Nul op de Meter woning is het meest geavanceerde energieconcept op de markt. Naast het gebouwgebonden energiegebruik wordt er ook een energiebundel aangeboden voor huishoudelijk verbruik, opgewekt door zonnepanelen op de woning. Hierdoor is er €25.000 extra hypotheekruimte beschikbaar en wordt de energieprestatie gegarandeerd met een energieprestatiegarantie voor tien jaar.
Wat is een Energiezuinige woning?
Een Energiezuinige woning heeft een energieprestatie van nieuwbouw (EPC 0,4), waardoor de maandelijkse energiekosten laag zijn.
Wat is een Gasvrije woning?
Een Gasvrije woning is aangesloten op een duurzame warmtebron, waardoor de CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd en het milieu wordt ontzien. Dit draagt bij aan een beter klimaat en milieu en bereidt je voor op de toekomst waarin aardgas op termijn verdwijnt.
Wat is een Energieneutrale woning?
Een Energieneutrale woning heeft een energieprestatie (EPC) van 0, wat betekent dat het gebouwgebonden energiegebruik nihil is. Hierdoor zijn de energiekosten laag en is er in de meeste gevallen €25.000 extra hypotheekruimte beschikbaar. In veel gevallen kan de woning energieneutraal worden gemaakt door extra zonnepanelen te kiezen.
Hoe gaan jullie om met mobiliteit?
In Pont tot Park willen wij het gebruik van het OV en de fiets stimuleren, de overgang van fossiele brandstof naar elektrisch maken, inzetten op het delen van mobiliteit en stadse logistiek slim inrichten. Zo komen er onder andere fietsenstallingen, een mobiliteitshub en oplaadpunten voor elektrische auto's.
Buurt
Waar kan ik informatie vinden over de wijk?
Alle informatie over de wijk kun je vinden op de projectwebsite. Daar staat alles overzichtelijk voor je op een rij.
Is er openbaar vervoer in de omgeving?
Alle voorzieningen in de buurt vind je gecategoriseerd terug op de kaart onder het tabje 'IJmuiden'.
Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in de buurt?
Alle voorzieningen in de buurt vind je gecategoriseerd terug op de kaart onder het tabje 'IJmuiden'.
Hoe kan ik als bewoner van het gebied Pont tot Park of als omwonende meedenken over de plannen?
We vinden het fijn als u mee wilt denken over de plannen. Als u een mail stuurt aan info@ponttotpark.nl dan nemen wij contact met u op over de mogelijkheden.