28 juni 2024
Geplaatst door TeamPontTotPark
Uitgelicht

Op 19 juni vond een beeldvormende raadssessie plaats, waarin wethouders Sander Smeets en Bram Diepstraten de raad informeerden over het ontwikkelperspectief van Pont tot Park. Tijdens deze sessie werden de ambities, de verwachte projecten en de ontwikkelingskansen voor IJmuiden besproken. Het doel? Minimaal duizend extra woningen in het centrum van IJmuiden realiseren.

Pont tot Park heeft als doel om IJmuiden leefbaarder te maken en tussen de duizend en vijftienhonderd extra woningen te creëren. Volgens wethouder Smeets is dit haalbaar: “We hebben nu al een lijst van 500 woningen, dus we zijn al bijna halverwege.”

Concrete projecten

Er zijn al enkele concrete projecten die bijdragen aan deze doelstelling:

  • Waal- en Dolfijnstraat: De sloop en nieuwbouw leveren 100 extra woningen op.
  • Scheldestraat: Hier komen 20 extra woningen.
  • VOMAR aan het Kennemerplein: Er zijn plannen voor appartementen achter de supermarkt.
  • Petrakerk: Wilma Woningen wil hier circa 150 woningen realiseren.
  • Kalverstraat en rond het Schoolpad: De gemeente wil deze gronden ontwikkelen, eventueel samen met de zuidzijde van de De Noostraat, wat 500 extra woningen kan opleveren.

Een realistische benadering

Woningbedrijf Velsen blijft betrokken maar kiest voor een evenwichtiger benadering. De focus ligt zowel op het bouwen van nieuwe woningen als op het verbeteren en verduurzamen van bestaande woningen. Directeur Sandra van Zaal legt uit: “De wereld is anders dan een paar jaar geleden. De rente en bouwkosten zijn gestegen, maar we blijven streven naar een mix van huur- en koopwoningen.

Deze aanpak zorgt voor enige bezorgdheid onder raadsleden en huurders. De ChristenUnie wijst op de onzekerheid onder huurders over wanneer hun woning gesloopt zal worden. D66 benadrukt het belang van duidelijke communicatie met de huurders over de plannen.

Verkeer en parkeren: een nieuwe uitdaging

Naast woningbouw kwamen ook de verkeers- en parkeerproblemen aan bod. Het plan om de Lange Nieuwstraat minder druk en groener te maken roept vragen op. De voorgestelde ‘knip’ in de straat zou verkeer verplaatsen naar omliggende wegen, wat zorgen baart bij sommige raadsleden. Cas Scholling van de VVD vraagt zich af waar de auto’s straks moeten parkeren. Wethouder Bram Diepstraten stelt dat er nog wordt onderzocht hoe de verkeersdruk kan verminderen: “We willen minder blik op straten in de woonwijken. Auto’s worden minder belangrijk, maar we gaan ze niet wegpesten.”

Toekomstperspectief

Ondanks de vele uitdagingen blijft de doelstelling van duizend extra woningen in IJmuiden wat het projectteam betreft een realistisch plan. Met een focus op zowel nieuwbouw als renovatie, en een kritische blik op verkeersoplossingen, werken we hard aan een leefbaarder IJmuiden. De toekomst zal uitwijzen of deze ambitie volledig verwezenlijkt wordt, maar één ding is zeker: zowel gemeente als woningcorporaties zijn vastberaden om IJmuiden naar een hoger plan te tillen. Maar dat kunnen we alleen met elkaar voor elkaar krijgen.

We blijven dus oproepen om met ons mee te denken en doen. Zien we je snel bij ons in het projectbureau om het daar met je over te hebben?