19 juni 2024
Geplaatst door TeamPontTotPark

Tien inwoners van de gemeente Velsen werden pasgeleden onderscheiden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Nico van Nijendaal was één van hen. In het projectbureau van Pont tot Park is Nico een wekelijkse bezoeker. Hij haalt informatie op, maar deelt minstens zoveel met ons. Natuurlijk zijn we daar enorm blij mee. Graag stellen wij Nico daarom in een interview aan je voor.

Nico van Nijendaal groeide op in Oost Blokker en woonde later in Enkhuizen. Toen het werk in de plasticindustrie niet meer bevredigend was, stapte hij over naar PTT Post. In mei 1969 verhuisde hij naar IJmuiden, vanwege familiebanden en de mogelijkheid om er een kamer te krijgen. Hij begon zijn carrière in het destijds nieuwe, maar in 2008 gesloopte postkantoor op de Lange Nieuwstraat. Uiteindelijk kocht hij voor 20.000 gulden een huis op de IJmuiderstraatweg. "Het was aantrekkelijk om vanuit PTT/Postbank een huis te kopen en een hypotheek te krijgen," herinnert Nico zich.

Betrokkenheid bij de buurt

Nico’s betrokkenheid bij de wijk begon met zijn interesse in de ontwikkeling van de IJmuiderstraatweg. Hij werd actief in het wijkplatform IJmuiden Noord, dat zich uitstrekt van de Lange Nieuwstraat tot het Noordzeekanaal en de Kennemerlaan. Nico’s achtergrond in vrijwilligers- en maatschappelijk werk, evenals zijn ervaring in de medezeggenschap bij de PTT (nu PostNL), maakte hem een waardevolle aanwinst voor het wijkplatform. Daarnaast was hij actief in de vakbond en bracht veel ervaring en passie mee. "Van huis uit ben ik altijd betrokken geweest bij vrijwilligers- en maatschappelijk werk," zegt Nico.

Geen tijd om te werken

Zijn tijd bij de medezeggenschapsraad en de vakbond vormde een belangrijke periode in Nico’s leven. Als voorzitter en secretaris van de vakbondsvereniging in Noord-Holland organiseerde hij cursussen over diverse onderwerpen binnen de postsituatie en hielp hij collega’s met problemen. "Ik heb een periode gekend waarin ik haast niet aan werken toekwam doordat ik medezeggenschapswerk moest doen," herinnert Nico zich. “Mensen werden soms onder twijfelachtige omstandigheden ontslagen of overgeplaatst na een ruzie met een leidinggevende. Of ze gingen een schaal omlaag wanneer ze minder wilden werken. Maar er waren ook gebouwsituaties, zoals postkantoren waar je rotte containers via de trap omhoog moest tillen.”

Verkeer en openbaar vervoer

Nico heeft altijd een interesse gehad in verkeer en openbaar vervoer. "Ik zit veel in het openbaar vervoer en wilde daar een rol in spelen," zegt Nico. Als via Rover  vrijwilliger bij de reizigersadviesraad (Rocov-NH) praat hij daarom regelmatig met wethouders en mobiliteitsambtenaren over de ontwikkeling van knooppunten en de verbetering van het openbaar vervoer. Zijn eigen ervaringen als OV-gebruiker gaven hem een uniek perspectief, in tegenstelling tot de technische benadering van veel beleidsmakers.

Natuur en milieu

De natuur heeft altijd een speciale plek gehad in Nico’s hart. "Het duin hier is heel leuk. Je komt veel dieren tegen: Schotse hooglanders, pony's, herten. Dat trekt me," vertelt Nico enthousiast. Hij geniet van de duinen in IJmuiden, maar ziet ook graag meer verbinding tussen de natuurgebieden in de verschillende kernen. Daarbij benadrukt hij wel het belang van veilig oversteken.

Vaste bezoeker

Nico is een vaste bezoeker van het projectbureau. Wat hem betreft zijn te weinig mensen nieuwsgierig  en op de hoogte van de plannen en ontwikkelingen van Pont tot Park. "Ik loop veel, op weg naar de bus en onderweg kom ik even 10 minuten binnen en ga weer verder." Hij moedigt iedereen aan om ook eens binnen te lopen voor informatie en een gesprek. Het minste dat je kunt doen is je laten informeren over de plannen.

Uitdagingen en oplossingen

Nico stuitte in het verleden vaak op beslissingen die al door anderen waren genomen, zonder rekening te houden met de realiteit. "Ik vind dat je niet vanachter je bureau de plannen kunt bedenken maar ook in de realiteit moet kijken," zegt Nico vastberaden. Hij pleit dan ook voor plannen die niet alleen vanachter een bureau worden bedacht, maar ook in de praktijk uitvoerbaar zijn. Ook in Pont tot Park. Hij benadrukt het belang van een duidelijke lijn in stadsplanning en het realiseren van plannen binnen gestelde tijdlijnen.

Koninklijke onderscheiding

Nico heeft zich nooit als een 'lintjesman' beschouwd. Toch is hij trots op de erkenning voor zijn werk, met name zijn bijdragen aan de vakbond en het openbaar vervoer. Zijn inzet voor projecten zoals Pont tot Park blijft belangrijk voor hem. Hij benadrukt dat duidelijkheid en communicatie essentieel zijn voor de betrokkenheid van de gemeenschap. "Ik ben nooit zo’n lintjesman geweest. Ik mag het ook niet dragen, want dan zou ik een pak moeten kopen,” grapt hij. "Maar het is natuurlijk een hele mooie erkenning voor mijn werk," vertelt Nico bescheiden.

 

Nico’s verhaal is wat ons betreft een inspirerend voorbeeld van hoe je zelf altijd de keuze hebt om mee te doen in je woonomgeving. Wil je ook meedoen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of stap eens binnen in het projectbureau.