7 juni 2024
Geplaatst door TeamPontTotPark
Uitgelicht

De brugklassers van het Vellesan College gingen de afgelopen week los tijdens hun urban design Projectweek. In de burgerzaal van het gemeentehuis bogen ze zich over vijf verschillende locaties binnen Pont tot Park. De opdracht: ontwerp de toekomst van IJmuiden!

Met enthousiasme en frisse blikken gingen de leerlingen in groepjes aan de slag. Ze bekeken twee mogelijke bouwlocaties, dachten na over de invulling van het stadspark en bedachten creatieve ideeën voor de bouwlocaties rondom hun eigen school.

De zes ambities voor Pont tot Park vormden de leidraad voor hun ontwerpen. Duurzaamheid, bereikbaarheid en leefbaarheid moesten centraal staan. En wat bleek: de leerlingen barstten van verrassende ideeën.

Check, check, dubbelcheck!

Een speelparadijs voor jong en oud in het stadspark? Check! Een overdekt winkelcentrum waar je altijd terecht kunt? Check! Sportvelden voor alle leeftijden rondom het Vellesan College? Dubbelcheck!

De jury, bestaande uit twee gemeenteambtenaren en een medewerker van WBV, had een flinke kluif aan de taak om uit alle ontwerpen een winnaar te kiezen. Uiteindelijk koos de jury unaniem voor het ontwerp van KRSN architectuur: een jongerenboomhut in een duurzaam, groen gebouw.

Chillen

Deze creatieve jongerenboomhut biedt een plek voor jongeren om te chillen, gamen, zwemmen en natuurlijk te voetballen. Onder het gebouw, beschut tegen de regen en zon, bevindt zich een voetbalveld. Op het dak prijken zonnepanelen voor een duurzame energievoorziening. En rondom de boomhut is er ruimte voor groen, met bloemen, planten en insecten.

De winnende jongerenboomhut is niet alleen een fantastisch ontwerp, maar voldoet ook aan alle criteria. Het is een bereikbare plek, zowel met de fiets als met de bus. Er is ruimte om te fietsen en het ontwerp is zeer duurzaam. Bovendien voorziet het in een functie die in IJmuiden ontbreekt: een plek voor jongeren om samen te komen.

Denken in kansen

De komende tijd zijn de drie mooiste, meest verrassende en creatieve werkstukken te bewonderen in het projectbureau aan de Lange Nieuwstraat. Het projectteam wil alle leerlingen bedanken voor hun harde werk en fantastische ideeën: Jullie hebben laten zien wat er mogelijk is als je denkt in kansen en niet in beperkingen. En wie weet, misschien zien we de droomontwerpen over een paar jaar terug in de realiteit!