18 augustus 2023
Geplaatst door TeamPontTotPark
Uitgelicht

Miep Bakker (75) en Thea Kistemaker (67) hebben tijdens de verspreiding van de uitnodiging aan bewoners in het projectgebied laten zien hoe betrokkenheid het verschil kan maken. Gewapend met flyers en vastberadenheid, legden ze maar liefst 16.000 stappen af – dat is zo'n 11 kilometer – om het Pont tot Park-project te introduceren bij de bewoners van de Lange Nieuwstraat en omliggende straten.

Huurdersraden zijn wettelijk ingesteld om huurders te beschermen en inspraak te geven in hun woonomgeving. Ze brengen menselijkheid terug in een soms afstandelijk systeem en zorgen ervoor dat beslissingen meer zijn dan cijfers op papier, maar gaat over keuzes die het dagelijks leven van mensen beïnvloeden. 

Sterk team

Miep en Thea vormen een ijzersterk team binnen de huurdersraad van Woningbedrijf Velsen. Met veel betrokkenheid vertegenwoordigen ze de huurders bij het woningbedrijf zelf, bij de gemeente en bij projectontwikkelaars. Hun jarenlange ervaring gebruiken ze om de stemmen van huurders te versterken. Die inzet gaat verder dan de verplichte vrijwilligersuren voor deze rol.

De dames zijn erbij vanaf de geboorte van een project, ze verbinden oude en nieuwe fases met hun kennis en ontrafelen vastgelopen situaties. Als ware IJmuidenaren begrijpen ze de noodzaak van vernieuwingsplannen, duurzaamheid en vergroening, ondanks oud zeer van niet gerealiseerde eerdere plannen.

Bruggen bouwen

Natuurlijk erkennen ze dat er teleurstellingen zijn geweest, maar volgens Miep en Thea is vooruitgang alleen mogelijk als we samenwerken. Miep: “Bewoners moeten niet alleen terugblikken, maar vragen durven stellen en actief meedenken. De gemeente en het woningbedrijf moeten op hun beurt proactief en eerlijk communiceren.” Miep en Thea deinzen dan ook niet terug voor complexe situaties, maar bouwen bruggen tussen verdeelde meningen en hebben als missie om alle IJmuidenaren te ondersteunen bij een thuisgevoel.

Actief bijdragen

Miep en Thea nodigen iedereen uit om betrokkenheid te omarmen. Denk eens na over een actieve rol in de bewonerscommissie van je eigen gebouw of zelfs in de huurdersraad. Of, zoals Thea zegt: "In plaats van klagen op social media, kunnen we allemaal een verschil maken door actief bij te dragen aan onze gemeenschap."

Binnenkort zullen Miep en Thea regelmatig aanwezig zijn op het Pont tot Park-projectbureau aan de Lange Nieuwstraat. Ze zijn daar om vragen te beantwoorden en nieuwe ideeën te horen. Samen kunnen we werken aan een sterke en bloeiende toekomst voor IJmuiden.